Nieuwbouw Maternity

Een van de oudste maar ook eigenlijk wel de meest intensief gebruikte afdeling van het st.Kizito Hospital is de verloskamer/maternity. In de afgelopen jaren nam het aantal bevallingen in het ziekenhuis bijna explosief toe, van 400 in 2003 tot 2000 in 2011. De verwachting is dat dit aantal nog tot 3000 zal toenemen in de komende jaren. De oorzaak hiervan is toch wel de goede bereikbaarheid van het ziekenhuis aan de grote weg van Dar es Salaam naar Zambia en de toenemend goede naam van het ziekenhuis wat betreft kwaliteit van zorg.

De verlosafdeling barstte zowat uit haar voegen, de vrouwen lagen soms met tweeën in een bed te bevallen en de vrouwen met weeën lagen op de grond te wachten. De kwaliteit van zorg kon zo niet gewaarborgd worden. Bedenk ook dat sub-Sahara nog 1 op de 16 vrouwen overlijdt tijdens zwangerschap of bevalling. Hulp aan zwangeren is een van de speerpunten van de gezondheidszorg in Tanzania. Daarom is in 2008 het plan opgevat om een nieuwe maternity te gaan bouwen. Na veel voorbereidend werk als metingen en grondonderzoek ter plekke, het vragen van advies aan allerlei deskundigen in en buiten Tanzania, het benaderen van sponsoren en toezeggingen van donaties is het plan uiteindelijk gestart. De tekeningen werden gemaakt, aannemers ter plekke benaderd, materialen in de buurt gezocht en gemaakt,  bv. de 15.000 betonblokken, nodig voor de bouw, zijn allemaal met handkracht gemaakt. Begonnen werd met het met de hand en schop graven van sleuven in de black cotton soil. De grond werd afgevoerd en de fundering gelegd. De opbouw van muren tot en met de ringbeams vorderde geleidelijk. Het dak, een hele constructie, werd opgebouwd, de kozijnen van ramen en deuren werden geplaatst. De afwerking heeft lang geduurd maar de maternity is nu klaar en echt prachtig geworden. Ook de directie en het personeel van het St.Kizito Hospital zijn geweldig trots op het mooie nieuwe ruime gebouw.

De opening heeft op 3 juni plaatsgevonden en op 7 oktober 2013 zijn de patiënten er in getrokken. Omdat de waterdruk  te laag werd met zoveel patiënten wordt er nog een nieuw watertoren gebouwd.
De afdeling is ingericht met inventaris als ligbedden, verlosbedden, couveuzes, kinderbedjes, echoapparatuur, ok-lampen, uit Nederland. Allemaal aangevoerd via twee grote 40ft containers. Er worden nog kasten, krukjes en stoelen gemaakt door een plaatselijke timmerman. Ook de omgeving van de maternity wordt nog opgeknapt met een goede drainage en tuinaanleg.

verslag van de bouw van de kraamkliniek

 

 

Copyright © Stichting Vrienden van Mikumi - Powered by Kempet ICT